Geplaatst op: 8 december 2020

In het zonnetje: Piet de Heer

Ik ben als jongetje van 13 jaar met een marktkoopman meegegaan naar de markt met koek, banket, drop en chocolade. Mijn 1ste markt was met hem op zaterdag in Wageningen. Voldaan na een dagje helpen werd ik betaald. Dat smaakte naar meer en zo ben ik tot mijn 18de bij hem blijven werken. Ik werd te duur en hij adviseerde mij om voor mijzelf te beginnen, bij hem kon ik niet langer blijven.

Op 1 januari 1969, met een geleende bus van mijn vorige baas, begon mijn zelfstandige avontuur op de markt. Mijn eerste markt alleen was in Oisterwijk bij Tilburg op donderdag en had de markt op zaterdag overgenomen van mijn voormalige baas. Daarna volgenden op maandag Gorinchem en werd donderdag Oisterwijk en Eindhoven. In de loop van dat jaar kwam op dinsdag Zaltbommel erbij, op woensdag Hilversum en op vrijdag Bunnik. Dan is je week goed gevuld. Op 5 februari kreeg ik mijn eerste nieuwe bus die ik kon betalen doordat een ome Jan en tante Kee mij het geld leenden. Iedere maandagavond moest ik mijn aflossing van fl. 200,00 bij hun brengen en als goede neef een kopje koffie nuttigen. Dat zat in de deal inbegrepen.

Mijn motivatie om elke dag bij weer en wind naar de markt te gaan, was de uitdaging en gezelligheid met collega’s en klanten. Bijzondere gebeurtenissen waren heel variërend, zoals een geboorte, een huwelijk maar ook de droefenis van overlijden van zowel collega’s als klanten. Nu na 57 jaar komen 3 generaties aan mijn kraam en heb je met hen een band opgebouwd. Ik kom soms thuis met leuke, maar ook droevige verhalen. Het is net een boek wat geschreven wordt, elke keer een nieuw hoofdstuk.

Ik probeer, samen met mijn vrouw Sophia, het vraag en aanbod zo variërend mogelijk te houden. Sophia maakt de chocolade die ik op de markt verkoop zelf in haar eigen productie. Nu waren dat vooral de Sint letters en gaan we verder voor de Kerst. Kransjes, klokjes, boompjes en wat al niet meer. Dit alles wordt vervaardigd met Belgische Callebaut chocolade. Natuurlijk zijn er ook verzoekjes van klanten. Daar maakt zij dan weer een specialiteit voor. Met en zonder logo van betreffende bedrijven.

Ik ben al wat op leeftijd, namelijk 70 jaar en doe inmiddels wat rustiger aan. 2½ dag is wel genoeg en zo heb ik nog wat tijd voor mijn 5 kinderen en 13 kleinkinderen. Zolang ’t mij gegund is qua gezondheid wil ik nog wel een beetje bezig blijven en het contact met mijn collega’s en klanten koesteren. De geraniums komen voorlopig niet in de vensterbank om achter plaats te nemen. Daar voel ik me te “jong” voor.

Vanuit dit verhaal wil ik iedereen hele fijne feestdagen wensen.

Piet de Heer

Deel op Facebook Verstuur per mail