Iedere week weer verwelkomen we op de markt jou en anderen om hun groenten en fruit te halen, naast de vele andere mooie producten die er zijn. De marktondernemers zorgen iedere week weer voor mooie producten van hoge kwaliteit.
Deze week lichten we een product uit van de markt: de Banaan!
Het is een heerlijk product waar je volop van kunt genieten. Waarom zijn ze echter krom? Wat is hun geschiedenis en hoeveel eten we er iedere maand? Leuke weetjes om te onderzoeken dachten we.
Is de banaan de eerste vrucht op aarde?
Er zijn tuinders die stellen, dat de banaan de eerste vrucht op de aarde is. De oorsprong licht in de oerwouden van Maleisië. Afrikanen zouden de naam hebben gegeven aan de banaan. In de veertiende eeuw werden bananen over de hele wereld verhandeld. Mede dankzij de spoorwegen, technologische ontwikkelingen als gekoeld zeevervoer werd het het meest verhandelde fruit van de wereld. Bananen worden nu in 150 landen verbouwd en er wordt ruim 100 miljoen ton fruit per jaar geproduceerd.
Hoe worden de bananen geteeld?
De bananenvrucht groeit niet aan de bananenboom. Het groeit aan een 15 meter hoog kruid. Het lijkt wel op een boom. Er zijn duizend verschillende soorten bananen met verschillende smaken en afmetingen. De banaan is een vaste plant die zichzelf steeds vervangt. Bananen groeien niet uit een zaadje, maar uit de wortelstok of een bol. Het duurt ongeveer 9 tot 12 maanden voordat de bananen geoogst kunnen worden. De bloem aan de bananenplant ontstaat in de zesde maand. De bananen hebben niet een specifiek seizoen dat ze groeien en geoogst worden (zoals appels of peren in ons land), maar het hele jaar door.
Het oogsten & rijpen van de bananen
De bananen worden groen geoogst. Ze worden daarna gecontroleerd, verpakt en klaargemaakt voor de export. De eisen zijn vaak hoog voor de Europese afnemers. Ze worden vervolgens in gekoelde schepen naar Europa gebracht. De reis duurt ongeveer zeven tot twaalf dagen). Aangekomen op de bestemming gaan ze naar rijpkamers. Hier wordt ethyleengas gebruikt om het rijpingsproces te bevorderen. Vervolgens gaan de bananen naar de markt, waar iedereen ze kan kopen.
Hoeveel bananen eten we per persoon?
Gemiddeld eten we 12 kilo bananen per persoon per jaar.
Waarom zijn de bananen krom?
(Bron: https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/eten-en-drinken/waarom-zijn-bananen-krom)
Graag komen we terug op de titel van dit artikel. Bananen groeien aan een plant. De plant heeft geen stam, zoals een boom. De plant heeft een cilinder van meerdere bladeren. Hier groeit een bloemknop aan met wel honderd bloemen. Elke bloem wordt vervolgens een banaan. Bij dit hele proces is veel zon nodig en een lekker warm klimaat.
De bloemtros wordt steeds zwaarder, doordat de bananen groeien. De zwaartekracht doet haar werk en de tros hangt daardoor naar beneden. De banen willen echter tegen de zwaartekracht in omhoog groeien. Het proces zorgt ervoor dat de bananen krom zijn!
Proeven en genieten!
Kom gerust naar de markt om een paar heerlijke bananen te kopen.
Ook voor de vele andere producten ben je van harte welkom. Onze marktondernemers helpen je graag met hun producten, service op een gastvrije manier.
Zien we je deze week op de markt?