Chabakia zijn heerlijke Marokkaanse honingkoekjes die je heel simpel gewoon thuis kunt maken. Koekjes waarmee je zonder twijfel een glimlach op ieders gezicht zal zien verschijnen.
Maar één waarschuwing. Maak er wel genoeg van, want ze zullen zo op zijn.
Recept Chabakia
Deze lekkernij komt uit het noorden van Afrika.
Maaltijd Bakken
Keuken Marokkaans
Keyword Chabakia
Prep Tijd 30 Minuten
Kook Tijd 25 rolex datejust 126334wro mens 41mm gp factory white dial Minuten
Passieve Tijd 10 Minuten
Porties 25 Koekjes
INGREDIËNTEN
110 Gram Gepelde amandelen
250 Gram Patentbloem
125 Gram Sesamzaad
0,5 Zakje Bakpoeder
1 Theelepel Kaneelpoeder
1 Theelepel Gedroogde gist
Beetje Saffraan
50 Gram Boter
1 Ei
1 Eetlepel Azijn
1 Liter Olie om in te frituren
700 Gram Vloeibare honing
INSTRUCTIES
Met een keukenmachine de amandelen fijn malen.
In een koekenpan zonder olie of boter het sesamzaad goudbruin roosteren.
De bloem boven een kom zeven en mengen met twee derde van het sesamzaad, het bakpoeder, het amandelmeel, en met het kaneelpoeder.
In twee theelepels lauwwarm water de gist oplossen en hierin ook meteen de saffraan weken.
De boter smelten en mengsel van gist en saffraan toevoegen. Ook ei, azijn, en mespuntje zout toevoegen. Goed door elkaar roeren. Met de vingertoppen dit mengsel door de bloem mengen. Paar eetlepels water toevoegen en het important link geheel tot een soep deeg kneden. Nog te droog, eetlepel water toevoegen.
Het deeg 10 minuten laten rusten. Vervolgens ballen ter grootte van een sinaasappel van maken.
Werkblad bestuiven met bloem. Een deegbol uitrollen tot een lap van 2 millimeter dikte. Doe de overigens bollen in een plastic zak tegen uitdroging. Snij repen van het deeg van 2 centimeter breed en 18 centimeter lang.
Maak hier een soort wokkels van door elke reep twee keer losjes om te rollen. Ze hoeven net perfect te zijn, als ze er maar uitzien als grote wokkels. Je mag er ook gerust een andere vorm van maken. Bewaren onder plasticfolie tegen uitdrogen.
De frituurpan met olie verhitten tot 180 graden, en laagje water in een andere pan aan de kook brengen. Hierin de honing doen en op een laag vuur verwarmen. Absoluut niet laten koken.
De koekjes goudbruin frituren en op keukenpapier laten uitlekken.
Dan de koekjes in de honing laten glijden en even laten drijven in de honing. Dan met de schuimspaan uit de honing halen en royaal met sesamzaad bestrooien.