Aardappelen mogen niet ontbreken in een echte Nederlandse maaltijd. Het is heerlijk om ervan te genieten in een stamppotje, gekookt, gebakken of als heerlijke frieten. Er zijn veel verschillende manieren om ze te gebruiken. Ook zijn er veel verschillende soorten aardappelen. We vertellen je er graag meer over.
Groeien van aardappelen
Voordat de aardappelen gaan groeien is het belangrijk om de grond voor te bereiden. Vervolgens worden de pootaardappelen in de grond gepoot. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar niet drassig. De pootaardappelen zullen gaan kiemen en na een paar weken komen de eerste bladeren boven de grond. De bladeren moeten droog blijven en niet nat.
Vervolgens wordt de grond opgehoogd bij de plant zelf als deze meer lengte krijgt. Het voorkomt dat er later aardappelen bloot komen te liggen. Aardappels die open liggen worden groen en kunnen niet opgegeten worden.
Bloeien
In de zomer komen er mooie kleine bloemetjes aan de plant. Het is een teken dat je bijna kunt gaan oogsten. Na het bloeien sterft de plant langzaam af.
Oogsten
Als de planten dor en geel worden kun je de aardappelen gaan oogsten. Het is natuurlijk een mooi moment om de mooie aardappelen uit de grond te halen. Het gebeurt vaak machinaal bij de grote velden. In de moestuin kun je een greep of riek gebruiken.
Bewaren
Je kunt de aardappels met wat zand gaan bewaren of ze even wassen, laten drogen en dan bewaren. Het is maar net wat je zelf makkelijk vindt. Hoe later de aardappelen geoogste zijn, hoe langer ze bewaard kunnen worden. Bewaar ze op een droge, koele en donkere plek. Zo voorkom je dat ze gaan uitlopen en hun energie verliezen.
Koop ze op de markt!
Natuurlijk kun je jouw aardappels op de markt kopen. Er is volop keuze uit verschillende soorten en smaken aardappelen voor tal van gerechten.