Köttbullar

Köttbullar zijn natuurlijk de Zweedse gehaktballetjes die iedereen wel van de grote meubelwinkel kent. Alleen daarom krijg je het hele gezin mee om een dagje uit te gaan om meubels en meer te gaan bekijken.

Wat nu als je geen zin hebt om daar weer te gaan eten? Dan maak je de Köttbullar gewoon thuis in je eigen keuken.

En reken maar dat iedereen met grote ogen zal kijken.

Bij dit gerecht kun je natuurlijk zelf bepalen wat je erbij wilt eten, friet, aardappelpuree, of gebakken aardappel. Dat bepaal je helemaal zelf.

 

Recept Köttbullar

Zweedse gehaktballetjes thuis maken.
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Zweeds
Keyword Köttbullar
Porties 4 Personen

INGREDIËNTEN

2 Sjalotten
500 Gram Varkensgehakt
50 Gram Broodkruim
1 Ei
1 Theelepel 4-kruidenmengsel
350 Gram Veenbessen of andere bessen
3 Eetlepels Suiker
Klontje Boter
Peper en zout

 

INSTRUCTIES

Sjalotten schoonmaken en snipperen.
In een grote schaal gehakt, sjalotten, ei, en broodkruim mengen.
Doe het 4-kruidenmengsel door het gehakt, wat peper, en wat zout.
Goed mengen en balletjes van het gehakt vormen.
Doe de gehaktballetjes 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
Ondertussen veenbessen en het sap in een pan doen, en suiker erdoor mengen. Zachtjes laten inkoken tot een soort compote. Dan van het vuur nemen.
Boter in een koekenpan laten smelten en hierin de Zweedse gehaktballetjes rondom bruin bakken.
Vuur lager en de balletjes in een tiental minuten laten garen.
Gehaktballetjes op brood, of met groente en bijvoorbeeld friet serveren. Leg in ieder geval wat compote naast de gehaktballetjes.

Deel op Facebook Verstuur per mail