Notenbrood met appel en kaneel is een heerlijke boterham, die een beetje aan Kerst en Pasen tegelijkertijd doet denken. Maar ook ietwat aan de appeltaart die je zo graag eet.
Een heerlijk en simpel te maken brood dat te lekker is om het restant tot morgen te bewaren.
Je begrijpt het al. Dit is heerlijk, wat variatie betreft kun je de appels weglaten, of vervangen door peren. En ook dat is een heerlijk verrassing.
Recept Notenbrood met appel en kaneel
Lekker voor de lunch of het ontbijt.
Maaltijd Lunch / Ontbijt
Keuken Nederlands
Prep Tijd 20 Minuten
Kook Tijd 45 Minuten
Passieve Tijd 60 Minuten
Porties 12 Sneden
INGREDIËNTEN
25 Gram Ongezouten roomboter
50 Gram Walnoten
50 Gram Hazelnoten
1 Theelepel Kaneelpoeder
1 Appel
1 Theelepel Gemalen kardemom
40 Gram Rozijnen
100 Gram Muesli
300 Milliliter Halfvolle melk
± 10 Gram Gist
1,5 Theelepels Zout
200 Gram Bloem
200 Gram Volkoren tarwemeel
INSTRUCTIES
Op tijd de ingrediënten uit de koelkast halen, zodat deze op kamertemperatuur zijn als je begint.
In een koekenpan, geen olie en geen boter, de hazelnoten roosteren boven een redelijk hoog vuur. Totdat de noten goudbruin zijn.
Dan laten afkoelen op een bord. Zodra de noten afgekoeld zijn grof hakken. Ook de walnoten grof hakken.
De appel schillen en in blokjes van een halve centimeter snijden. Meng de blokjes met de kardemom en de kaneel. Meng de noten, de stukjes appel, de rozijnen, en de muesli.
De melk verwarmen totdat deze lauwwarm is.
In een kom bloem en volkorenmeel mengen en dan de melk er langzaam doorroeren. Ook de boter, het zout, en de gist erdoor roeren met deeghaken.
Daarna het mengsel van appel en noten erdoor mengen.
Afdekken met een schone theedoek en op een warme plek minimaal een uur laten rijzen.
De oven voor verwarmen op 180 graden, en het cakeblik bekleden met bakpapier.
Maak een rol van het deeg zodat je het deeg makkelijk in de vorm kunt leggen. Eventueel kun je het brood ook bakken op de ovenplaat, dus een plat brood.
Als er rozijnen op en bovenkant zitten dan kun je deze het beste wat dieper in het deeg duwen. Dat voorkomt het verbranden van de rozijnen.
Plaats het brood in de oven en bak het brood in ongeveer 45 minuten.
Als het brood goudbruin is haal je het brood direct uit de vorm. Het koelt beter en sneller op een rooster.