Quiche lorraine is van oorsprong een hartige taart uit Frankrijk, met spek en kaas. Het is de meest beroemde hartige taart ter wereld, en als we eerlijk ook nog eens erg lekker.
Best wel een simpel recept eigenlijk, en dus ideaal voor de dagen dat je niet zo heel veel tijd hebt om te koken, maar toch lekker wilt eten.
Recept Quiche lorraine
Een heerlijke quiche met kaas en spek.
INGREDIËNTEN
125 Gram Ongezouten koude roomboter
250 Gram Tarwebloem
5 Eieren
1 Theelepel Zout
1 Theelepel Ijskoud water
200 in Gram Gerookt ontbijtspek nietplakjes maaréén stuk
0,5 Theelepel Olijfolie
150 Milliliter Halfvolle melk
250 Gram Crème fraîche
120 Gram Geraspte Franse gruyère
Snufje nootmuskaatpoeder
INSTRUCTIES
-
Boter in blokjes snijden en mengen met de tarwebloem.
-
Doe 1 ei erdoor, en doe zout en het water erbij. Kneed het tot een soepel deeg.
-
Doe het deeg in vershoudfolie en leg het een uur in de koelkast.
-
Werkblad bestuiven met bloem en hierop het deeg uitrollen tot een lap van 30 centimeter in doorsnede.
-
Bekleed met het deeg een quichevorm van 26 centimeter doorsnede.
-
Aandrukken en overtollig deeg eraf snijden.
-
Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem. Dit doen we om te voorkomen dat het deeg op de bodem rijst.
-
Oven voor verwarmen tot 200 graden.
-
Het stuk spek in blokjes snijden.
-
Olie in een koekenpan verhitten, en het spek in ongeveer 6 minuten uitbakken.
-
Spek uit laten lekken op wat keukenpapier.
-
In een kom de rest van de eieren, de crème fraîche, de melk, en de kaas mengen. Op smaak brengen met zout en peper
-
De blokjes spek over de bodem verdelen, en daarover het zojuist gemaakte mengsel gieten.
-
Plaats de quichevorm in de oven, en bak de quiche in ongeveer 40 minuten.